Home > Artikelen > Op weg naar Aidscongres gecrasht
Artikelen

Op weg naar Aidscongres gecrasht

Naarmate de tijd verstrijkt worden steeds meer details duidelijk over de gistermiddag neergehaalde vlucht MH17 boven het onrustige separatistengebied in oostelijk Oekraïne. Zoals de vele congresgangers op weg naar het komende 20e mondiale congres AIDS2014 in Melbourne, Australië.

MH17Njio1

Een aantal van de 283 omgekomen passagiers – waaronder 189 Nederlanders – aan boord van de Boeing 777-200 van vlucht MH17 in oostelijk Oekraïne, waren op weg naar een groot Aidscongres  AIDS2014, dat zondag begint in de Australische stad Melbourne. Dit wordt bevestigd door diverse bronnen, zoals het Franse persbureau AFP en de kranten Sydney Morning Herald en The Australian. Onder hen bevinden zich tal van onderzoekers, medici en experts op dit gebied. ‘In totaal hebben zich 108 deelnemers uit Europa en Amerika aangemeld voor dit gezaghebbende congres’, aldus de voorzitter van International Aids Society, Francoise Barré-Sinoussi. Maar ze kan niet bevestigen dat deze allemaal aan boord van het verongelukte toestel zaten. ‘Mijn gedachten  gaan naar de families van degenen die tragisch zijn omgekomen aan boord van vlucht MH17’, zegt directeur Michel Sidibe van VN-organisatie UNOSIDA, dat strijdt tegen een Aids/Hiv pandemie.

Onderzoekers

De Nederlandse onderzoeker Joep Lange, oud-voorzitter van International Aids Society, was zeker onder de passagiers’, aldus de Amerikaanse hoogleraar en activist Greg Gonsalves. ‘Diverse onderzoekers, actievoerders en leidinggevenden waren aan boord van deze MH17’. De International Aids Society heeft aangegeven op haar website, dat het evenement gewoon doorgaat. Het onderzoekt wie van de deelnemers er aan boord waren. Volgens de Sydney Morning Herald zouden een tiental van deze deelnemers op weg zijn geweest naar een reünie die voorafgaand aan het congres in Sydney zou worden gehouden. In totaal zullen 12.000 deelnemers dit 20e wereldcongres over Aids bijwonen, waaronder voormalig VS-president Bill Clinton en de Britse zanger en activist Bob Geldof.

MH17Njio2

 

 

Weer getroffen

Zeker is, dat het juist weer enigszins opkrabbelende Malaysian Airlines na de verdwijning van ook een Boeing 777 vlucht MH370 eerder dit jaar, het heel moeilijk gaat krijgen om te overleven. Als op termijn niemand meer wil vliegen met deze als vellig aangeschreven airline, dan is het einde in zicht. De zwarte dozen aan boord van vlucht MH17 moeten uitwijzen, wat er werkelijk is gebeurd. Maar als deze in Moskou worden onderzocht, rijst echter twijfel over de juistheid hiervan. President Poetin van Rusland doet er goed aan een internationaal en onafhankelijk onderzoek te laten instellen, waarbij onderzoekers alle ruimte krijgen op de crashsite. Maar er gaan geruchten dat het gebied inmiddels is geplunderd, getuige de uit zakken van overleden passagiers gehaalde paspoorten. Naarmate de tijd verstrijkt, verdwijnt er ook meer bewijsmateriaal. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

MH17Njio3